SPOD GÓR KAUKAZU
Gruzja to kolebka niepowtarzalnych smaków, rodzinnej atmosfery ale też jest coraz bardziej pożądaną bazą wypadową dla turystów z całego świata. Jest wiele regionów, które przyciągają swoją urokliwością i tajemniczością. Słyszałeś może o 3 perłach kaukazu? Jedną z nich jest właśnie Gruzja, gdzie możesz nacieszyć oko urokami przepięknej starówki w Tbilisi, zauroczyć się skalnymi miastami. Kiedy dotrzesz w okolice Kazbegi możesz zanurzyć się w smaku gruzińskiego wina a stamtąd góry Kaukazu masz już na wyciągnięcie ręki.
Przetwory Gruzińskie
Oprócz naszych wypieków mamy duży wybór przetworów, past czy przypraw, które idealnie komponują się z gruzińskimi daniami regionalnymi. Nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? Zafunduj jej kulinarną podróż w nieznane! 100% zadowolenia
Wina Gruzińskie
Czy wiesz, że wino swoją historię ma głęboko zakorzenioną w górach Kaukazu, a dokładnie w Gruzji? Najstarsze pozostałości wina odnaleziono w naczyniach glinianych liczących sobie ponad 6 tysięcy lat przed erą Chrystusa. Regionem powszechnie uznawanym za kolebką do uprawy winorośli jest Kachetii, ze względu na swoje doskonałe warunki klimatyczno-glebowe. Co ciekawe sama terminologia słowa “wino” znajduje swoje ulokowanie na ziemi gruzińskiej. Możliwe, że zarówno greckie jak i łacińskie odpowiedniki pochodzą od gruzińskiego słowa “ghwino”. Gruzja szczyci się ponad 500 rodzimymi odmianami winogron, czyli prawie jedną szóstą światowych odmian winorośli, w tym zagrożonymi odmianami, których nie ma nigdzie indziej na Ziemi. Najstarsza gruzińska metoda produkcji wina w Qvervi została wpisana na reprezentatywna listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości. Uprawa winorośli i winiarstwa nie przestała istnieć w Gruzji. Stale ewoluuje, ale wciąż udaje jej się zachować swoją starożytną kulturę i tradycję. Każdy smakosz wina gruzińskiego powinien choć raz spróbować i przepaść w rozkoszy jego smaku.
białe wytrawne
białe półwytrawne
białe półsłodkie
czerwone wytrawne
czerwone półwytrawne
czerwone półsłodkie
białe wytrawne Dugladze
czerwone wytrawne Dugladze
białe wytrawne Dugladze
białe wytrawne Dugladze
białe półwytrawne Dugladze
czerwone półwytrawne Dugladze
białe półsłodkie Dugladze
czerwone półsłodkie Dugladze
czerwone wytrawne Dugladze
białe wytrawne Dugladze
czerwone półsłodkie Dugladze
białe wytrawne Dugladze
czerwone półsłodkie Dugladze
czerwone wytrawne Dugladze
białe wytrawne Dugladze
Herbaty i KAWY
Gruzja ma do zaoferowania bardzo wiele również jeżeli chodzi o herbaty czy kawy. Ich historia sięga jeszcze do czasów XIX wieku, kiedy to w 1880 roku ruszyła pierwsza przemysłowa produkcja po założeniu plantacji w Sokhumi i Batumi. Z czasem zaczęto pracę nad ulepszaniem jakości herbaty, co zaowocowało doprowadzeniem do uzyskania nowych kultywarów, bardziej odpowiednich dla miejscowego klimatu. W Gruzji produkuje się głównie herbatę czarną, lecz można również spotkać herbatę zieloną, która wykazuje właściwości silnie detoksykujące dla organizmu. Mamy również w sprzedaży kawę 100% arabica, idealną zarówno do śniadania jak i popołudniowego deseru. Starannie dobrana mieszanka przygotowywana na specjalne zamówienie przez palarnię w Gdańsku. Podajemy ją na miejscu jak również sprzedajemy na wynos w opakowaniach — warunkiem jest posiadanie ekspresu bądź młynka do kawy, gdyż jest to kawa ziarnista.
(80 g; opakowanie)
czarna
zielona
(250 g; opakowanie)