
SPOD G脫R KAUKAZU
Gruzja to kolebka niepowtarzalnych smak贸w, rodzinnej atmosfery ale te偶 jest coraz bardziej po偶膮dan膮 baz膮 wypadow膮 dla turyst贸w z ca艂ego 艣wiata. Jest wiele region贸w, kt贸re przyci膮gaj膮 swoj膮 urokliwo艣ci膮 i tajemniczo艣ci膮. S艂ysza艂e艣 mo偶e o 3 per艂ach kaukazu? Jedn膮 z nich jest w艂a艣nie Gruzja, gdzie mo偶esz nacieszy膰 oko urokami przepi臋knej star贸wki w Tbilisi, zauroczy膰 si臋 skalnymi miastami. Kiedy dotrzesz w okolice Kazbegi mo偶esz zanurzy膰 si臋 w smaku gruzi艅skiego wina a stamt膮d g贸ry Kaukazu masz ju偶 na wyci膮gni臋cie r臋ki.
Przetwory Gruzi艅skie
Opr贸cz naszych wypiek贸w mamy du偶y wyb贸r przetwor贸w, past czy przypraw, kt贸re idealnie komponuj膮 si臋 z gruzi艅skimi daniami regionalnymi. Nie masz pomys艂u na prezent dla bliskiej osoby? Zafunduj jej kulinarn膮 podr贸偶 w nieznane! 100% zadowolenia




Wina Gruzi艅skie
Czy wiesz, 偶e wino swoj膮 histori臋 ma g艂臋boko zakorzenion膮 w g贸rach Kaukazu, a dok艂adnie w Gruzji? Najstarsze pozosta艂o艣ci wina odnaleziono w naczyniach glinianych licz膮cych sobie ponad 6 tysi臋cy lat przed er膮 Chrystusa. Regionem powszechnie uznawanym za kolebk膮 do uprawy winoro艣li jest Kachetii, ze wzgl臋du na swoje doskona艂e warunki klimatyczno-glebowe. Co ciekawe sama terminologia s艂owa 鈥渨ino鈥 znajduje swoje ulokowanie na ziemi gruzi艅skiej. Mo偶liwe, 偶e zar贸wno greckie jak i 艂aci艅skie odpowiedniki pochodz膮 od gruzi艅skiego s艂owa 鈥済hwino鈥. Gruzja szczyci si臋 ponad 500 rodzimymi odmianami winogron, czyli prawie jedn膮 sz贸st膮 艣wiatowych odmian winoro艣li, w tym zagro偶onymi odmianami, kt贸rych nie ma nigdzie indziej na Ziemi. Najstarsza gruzi艅ska metoda produkcji wina w Qvervi zosta艂a wpisana na reprezentatywna list臋 niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzko艣ci. Uprawa winoro艣li i winiarstwa nie przesta艂a istnie膰 w Gruzji. Stale ewoluuje, ale wci膮偶 udaje jej si臋 zachowa膰 swoj膮 staro偶ytn膮 kultur臋 i tradycj臋. Ka偶dy smakosz wina gruzi艅skiego powinien cho膰 raz spr贸bowa膰 i przepa艣膰 w rozkoszy jego smaku.

bia艂e wytrawne
bia艂e p贸艂wytrawne
bia艂e p贸艂s艂odkie
czerwone wytrawne
czerwone p贸艂wytrawne
czerwone p贸艂s艂odkie
bia艂e wytrawne聽 Dugladze
czerwone wytrawne聽 Dugladze
bia艂e wytrawne Dugladze
bia艂e wytrawne Dugladze
bia艂e p贸艂wytrawne Dugladze
czerwone p贸艂wytrawne Dugladze
bia艂e p贸艂s艂odkie Dugladze
czerwone p贸艂s艂odkie Dugladze
czerwone wytrawne聽 Dugladze
bia艂e wytrawne Dugladze
czerwone p贸艂s艂odkie Dugladze
bia艂e wytrawne Dugladze
聽czerwone p贸艂s艂odkie Dugladze
czerwone wytrawne Dugladze
bia艂e wytrawne Dugladze




Herbaty i KAWY
Gruzja ma do zaoferowania bardzo wiele r贸wnie偶 je偶eli chodzi o herbaty czy kawy. Ich historia si臋ga jeszcze do czas贸w XIX wieku, kiedy to w 1880 roku ruszy艂a pierwsza przemys艂owa produkcja po za艂o偶eniu plantacji w Sokhumi i Batumi. Z czasem zacz臋to prac臋 nad ulepszaniem jako艣ci herbaty co zaowocowa艂o doprowadzeniem do uzyskania nowych kultywar贸w, bardziej odpowiednich dla miejscowego klimatu. W Gruzji produkuje si臋 g艂贸wnie herbat臋 czarn膮 natomiast mo偶na r贸wnie偶 spotka膰 herbat臋 zielon膮, kt贸ra wykazuje w艂a艣ciwo艣ci silnie detoksykuj膮ce dla organizmu. Mamy r贸wnie偶 w sprzeda偶y kaw臋 100% arabica, kt贸r膮 na specjalne zam贸wienie przygotowuje nam palarnia w Gda艅sku. Podajemy j膮 na miejscu jak r贸wnie偶 sprzedajemy na wynos w opakowaniach – warunkiem jest posiadanie ekspresu b膮d藕 m艂ynka do kawy, gdy偶 jest to kawa ziarnista.




(80 g; opakowanie)
czarna
zielona
(250 g; opakowanie)
Sery Gruzi艅skie
Kuchnia gruzi艅ska nie mog艂aby istnie膰 bez ser贸w. Mo偶e nie ma ona do zaoferowania takiej r贸偶norodno艣ci jak np. kuchnia francuska, natomiast nie zmienia to faktu, i偶 sery gruzi艅skie s膮 wyborne a ich wyj膮tkowo艣膰 polega na tym, i偶 robione s膮 w warunkach domowych niemal w ka偶dej wiosce w Gruzji.

mleko krowie niepasteryzowane, podpuszczka naturalna, s贸l niejodowana, chlorek wapnia, czarnuszka
mleko krowie niepasteryzowane, podpuszczka naturalna, s贸l niejodowana, chlorek wapnia, koperek
mleko krowie niepasteryzowane, podpuszczka naturalna, s贸l niejodowana, chlorek wapnia, papryka
mleko krowie niepasteryzowane, podpuszczka naturalna, s贸l niejodowana, chlorek wapnia, suszony czosnek nied藕wiedzi
mleko krowie niepasteryzowane, podpuszczka naturalna, s贸l niejodowana, chlorek wapnia, suszona mi臋ta


